Teknisen vaatteen huolto

Teknisen vaatteen huolto

Tekninen vaate on hoidettava asianmukaisesti niiden pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Nykyaikaisten teknisten vaatteiden toiminnallisuus perustuu yksityiskohtien ohella itse materiaalien toimivuuteen. Teknisten, vedenpitävien ja hengittävien materiaalien tulee olla puhtaita, jotta ne toimisivat oikein ja niiden käyttöikä paranee oikealla hoidolla.

Vedenpitävän kalvon toiminta perustuu tiiviiseen yhteispeliin pintakankaan kanssa: kun pinta on kuiva, myös vedenpitävän kalvon hengittävyys säilyy. Jos tekninen vaate pääsee vettymään pintakankaasta kuluneen kyllästyksen vuoksi, heikentyy myös materiaalin hengittävyys. Vaatetta kyllästämällä ei voida siis vaikuttaa niinkään paljon vaatteen lopulliseen vedenpitävyyteen vaan hengittävyyteen ja sen säilymiseen.

Perimmäinen tavoite vaatteiden pesussa on saada käytössä tarttunut lika ja roskat poistettua. Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja erittäin nopeasti – esimerkiksi vetoketjut kuluvat helposti käyttökelvottomiksi niihin on jääneen hiekan tai pölyn takia.

Pesu

Pese tekninen vaate vedellä ja sopivalla pesuaineella. Pesuaineeksi suositellaan nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Tavallisten pesuaineiden vaahtoavat ainesosat luovat vaikeasti pois huuhdeltavaa sakkaa. Sakka voi heikentää materiaalin hengittävyyttä ja/tai kykyä hylkiä vettä.

Pese vaatteet pesuohjeen mukaisesti joko käsin tai pesukoneessa, useimmiten 30 °C -asteessa miedolla, nestemäisellä pesuaineella. Kuorivaatteiden pesussa on syytä välttää huuhteluaineita sekä valkaisuaineita.

Muista lukea myös erityisohjeet huolellisesti. Varmista, että kaikki vetoketjut ja tarrakiinnitykset ovat kiinni ja suljettuina. Löysää kiristynauhat esim. hupun ja lantion alueelta, jotta vaate on mahdollisimman väljänä.

Käytä suositeltua pesuohjelmaa ylimääräisen huuhtelun kera, jotta kaikki pesuaine varmasti huuhtoutuu pois. Linkous tulee tehdä matalilla kierroksilla. Kuivaa vaate huoneenlämmössä mieluiten vaakatasossa kuivaustelineen päällä tai leveällä henkarilla väljästi.

Kyllästeen uudelleen aktivointi

Pintakankaan vettä hylkivä DWR-käsittely uudelleenaktivoidaan pesun jälkeen. Se tapahtuu lämmittämällä vaatetta esim. kuivauskaapissa 60 °C asteessa muutaman minuutin ajan. Voit myös varovasti tehdä lämpökäsittelyn silitysraudalla matalalla lämmöllä jos se sallitaan vaatteen pesu ja hoito-ohjeessa, kunhan välissä on pyyhe.

Jos pintakangas hylkii vettä, on käsittely vielä toimiva ja vaatetta ei tarvitse uudelleenkyllästää. Jos kangas imee vettä itseensä, on pintakäsittelyn vaikutus hävinnyt ja vaate tulee uudelleenkäsitellä.

Uudelleen kyllästäminen

  • Ripusta vaate henkarille tai esim. pyykkitelineelle
  • Ravista pulloa ja suihkuta ainetta vaatteelle. Noudata suihkeen käyttöohjeita! Huomioi tarkasti alueet joista kylläste kuluu yleensä helpoiten pois – esim. hartioiden päältä tai kyynärtaipeesta.
  • Käytä sientä tai pehmeää, nukkaamatonta kangasta suihkeen levittämiseksi tasaisesti.
  • Anna vaatteen kuivua huoneenlämpötilassa.
  • Veden hylkivyyden voi optimoida vielä lämmön avulla laittamalla tuote esim. 60 asteeseen kuivauskaappiin muutamaksi minuutiksi.

Lämpö-aktivoi DWR-käsittelyn toimimaan tehokkaasti. Kuorivaatteen vedenhylkivyys vaikuttaa huomattavasti myös vaatteen hengittävyyteen. Pintakankaan vettyessä se ei päästä kosteutta haihtumaan lävitsensä yhtä tehokkaasti. Jos kangas hylkii kosteuden tehokkaasti ja pysyy kuivana, se myös hengittää kosteutta vaatteen ulkopuolelle.

Harkitse rumpukuivausta tarkoin

Vettähylkivät ja vedenkestävät vaatteet voi uudelleen aktivoida myös rumpukuivausta uudelleenaktivointiin. Emme kuitenkaan suosittele menetelmää 2.5-kerroskuoriin johtuen vaatteen sisäpuolelle aiheutuvan mekaanisen hankauksen riskistä, mikä voi vaikuttaa kalvon toiminnallisuuteen. Jos kuitenkin käytät rumpukuivausta, suosittelemme, että laitat sen suojaavaan verkkokankaiseen pesupussiin ja katsot erityisen tarkkaan, että vetoketjut ja tarrat ovat suljettuina.

Tekninen vaate pyöräilyyn

Pyöräilyvaatteet kuuluvat jokaisen pyöräilyn harrastajan perusvarustukseen. Käyttötarkoituksen mukaan suunniteltu vaate tekee pyörälenkistä mukavan kun istuvuus ja toiminnallisuus on juuri lajiin sopiva. ION Bikewear valikoimasta löytyy käytännöllisiä ratkaisuja kaikkiin keleihin helteestä räntäsateeseen. Pyöräilyvaatteet on leikattu sopivaan kuosiin pyöräilyasento huomioiden ja materiaalit on valittu siten, että vaate joustaa mahdollisimman hyvin liikkeen mukana. ION  pyöräilyvaatteet päällä voi huoletta liikkua kaikissa vapaa-ajan harrastuksissa tai käydä asioilla monikäyttöiseksi viimeistellyn ulkoasun ansiosta. Lisätietoja ION -vaatteista löydät täältä.

Softshell -vaatteen materiaali on erittäin joustavaa ja hengittävää ja sen pinnassa oleva DRW -kyllästekäsittely suojaa sopivasti viimalta, tihkusateelta sekä roiskeilta. Vaatteiden yksityiskohdat ja taskut on suunniteltu käyttötarkoituksenmukaisiksi.

Vedenkestävä 3L (3 layer) -materiaali on yhdistelmä pintakangasta, veden kestävää kalvoa sekä vuorikangasta jotka on prässätty yhteen. Lisäksi 3L vaatetteissa on teipatut saumat sekä DRW-käsittely suojauksen maksimoimiseksi. 3L vaatteiden materiaali on erittäin joustavaa; se ei ole jäykkä kuten perinteinen goretex vaan myötää liikkujan mukana.

Tekninen vaate
ION 3L Vedenpitävät housut
Tekninen vaate
ION 2L Softshell pyöräilyhousut
Tekninen vaate
ION 2L Softshell pyöräilytakki

Lue seuraavaksi

Ergonomiset Gripit
Verkkokauppamme uudistui!

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.